مواد آب بندی بتن - انواع، مراحل و مزایا

چرا عایق رطوبتی برای بتن مورد نیاز است؟

عایق رطوبتی فرآیندی است که در آن یک جسم یا سازه ضد آب یا مقاوم در برابر آب می‌شود. به لطف این فرآیند، سطح یا ساختار عایق شده در برابر نفوذ آب مقاوم می‌گردد. به طور کلی آببند کردن بتن به روش‌های جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل سطوح بتنی اطلاق می‌شود. از آنجایی که حرکت آب به داخل محتویات سازه‌ای بتن موجب آسیب ساختاری و خوردگی فولاد (بتن آرمه موجود در بتن مسلح) می‌شود؛ عایق رطوبتی از موارد حائز اهمیت جهت محافظت بتن و تولید بتن ضد آب به شمار می‌رود.

 آب بند کردن بتن یا عایق رطوبتی بتن عبارت است از اعمال لایه‌ی مواد غیر قابل نفوذ بر روی بتن که از نفوذ آب جلوگیری می‌کند و سازه را ضد آب می‌گرداند؛ به طوری که سازه نسبتاً تحت تأثیر آب قرار نمی‌گیرد.

استحکام و دوام بتن آن را به یک ماده سازه‌ای مهم تبدیل می‌کند. بتن از نظر طراحی یک ماده ترکیبی نفوذپذیر و متخلخل است و آب می‌تواند با فشار هیدرواستاتیکی، گرادیان بخار آب یا اثر مویرگی از آن عبور کند. آب همچنین می‌تواند در ترک‌ها، عیوب ساختاری یا در اتصالات نادرست طراحی یا زمان نصب وارد شود. همچنین برای از بین بردن خرابی بتن که ممکن است در اثر مواد شیمیایی بیرونی و داخلی موجود در محل ساختمان ایجاد شود، عایق رطوبتی نیاز می‌باشد.

اگر یکپارچگی بتن حفظ شود، می‌تواند ضد آب باقی بماند. با این حال، بتن می‌تواند قبل و بعد از سخت شدن ترک بخورد و همه این ترک‌ها به دهانه‌هایی تبدیل شوند که مستعد نفوذ رطوبت هستند. قبل از سخت شدن بتن می‌تواند در اثر حرکت ساختمانی، انقباض پلاستیک یا خشک شدن یا آسیب زودهنگام یخ زدگی ترک بخورد. بتن پس از سخت شدن در اثر نشست، نیروهای لرزه‌ای، ارتعاش، خزش، بارگذاری بیش از حد یا انحراف از حرکت خاک می‌تواند ترک بخورد.

سطوح بتنی که به درستی آب بندی شده‌اند می‌توانند در برابر لکه‌های ناشی از روغن یا سایر مواد شیمیایی مقاومت کنند و همچنین از آسیب یخ زدگی و ذوب شدن محافظت کنند.

انواع عایق رطوبتی بتن

 

 

  1. مواد آب گریز بر پایه سیمان

عایق رطوبتی سیمانی ساده‌ترین روش عایق رطوبتی در عملیات ساختمانی است. با مخلوط کردن مواد عایق رطوبتی مبتنی بر سیمان به راحتی اعمال می‌شود این روش عموماً در مناطقی که در داخل ساختمان هستند و تماس بالایی با آب دارند مانند سرویس بهداشتی و حمام استفاده می‌شود و از آنجایی که در این محیط‌های داخلی، سیمان در معرض نور خورشید و هوا قرار نمی‌گیرد، بنابراین فرآیند انبساط و انقباض در عایق رطوبتی سیمانی انجام نخواهد شد.

این روش عموماً در مناطقی که در معرض فشار بالا هستند مانند استخرها و مخازن آب و در مکان‌های مرطوب با تماس زیاد با آب مانند تراس‌ها، حمام‌ها و زیرزمین‌ها استفاده می‌شود. عایق رطوبتی پایه سیمانی معمولاً دارای مقاومت کامل یا نیمه ارتجاعی است اما در معرض نور خورشید و شرایط آب و هوایی قرار نمی‌گیرد زیرا در مناطقی مانند توالت و حمام استفاده می‌شود.

عایق رطوبتی دو جزئی تمام الاستیک آنیل بتون، یک ماده عایق آب و رطوبت یک جزئی بر پایه سیمان است که می‌تواند به صورت داخلی یا خارجی روی بتن اعمال شود.

2. پوشش ضد آب مایع

پوشش مایع یک پوشش نازک است که معمولاً از یک پوشش پرایمر و سپس دو لایه ضد آب مایع تشکیل شده است که توسط اسپری یا غلتک اعمال می‌شود. با تشکیل یک پوشش لاستیکی روی سطح اعمال شده، انعطاف پذیری بیشتری نسبت به نوع سیمانی عایق رطوبتی ارائه می‌دهد. دوام عایق رطوبتی بستگی به نوع پلیمر مورد استفاده برای ساخت عایق مایع دارد. پوشش مایع از آسفالت اصلاح شده پلیمری تشکیل شده است. از پوشش‌های مایع پلی اورتان نیز برای ضد آب کردن بتن استفاده می‌گردد.

  1. پوشش قیری

پوشش قیری انعطاف پذیر و محافظ است که به آن روکش آسفالت نیز می‌گویند. این یک پوشش محافظ و ضد آب بسیار خوب به ویژه در سطوح پایه‌های بتنی است. پوشش قیری از مواد پایه قیر ساخته شده و برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید مناسب نیست. به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید بسیار شکننده می‌شود.

کاربردها

  1. مناسب برای آببندی استخرها و مخازن آب
  2. آب بندی محیط‌های مرطوب مانند آشپزخانه ، سرویس‌های بهداشتی و تراس و حمام
  3. آب بندی زیرزمین
  4. آب بندی پارکینگ
  5. آب بندی بام، پشت بام و روف گاردن
  6. مرمت سازه‌ها

 

مزایای پوشش ضد آب

  • اجرای سریع
  • کاهش جذب آب
  • افزایش طول عمر سازه
  • دارای خاصیت پل زدن ترک
  • دارای خاصیت چسبندگی بالا
  • جلوگیری از زنگ زدگی آرماتور
  • قابل اجرا بر روی سطوح مرطوب
  • از عملکرد آن حتی در دمای پایین محافظت می‌کند.
  • مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش و شیمیایی  
  • به دلیل رفتار ارتجاعی، هیچ‌گونه ترکی در سطوح اجرا شده ایجاد نمی‌شود.

 

معایب عایق قیری و ایزوگام

  1. محصولات مبتنی بر قیر به دلیل تبخیر حلال عمر محدودی دارند.

  2. محصولات مبتنی بر قیر در گرمای تابستان به دلیل رنگ مشکی نرم می شوند.

 

انواع محصولات عایق رطوبتی سیمانی:

انواع مختلفی از محصولات پوشش سیمانی برای عایق کاری سطوح ساختمانی موجود است.

در اینجا برخی از رایج‌ترین انواع آن آورده شده است:

1.غشای سیمانی:

غشای سیمانی یک محصول ضد آب تک جزئی است که در چندین لایه روی سطح اعمال می‌شود. این مواد ضد آب سیمانی پوششی انعطاف‌پذیر و بدون درز را تشکیل می‌دهد که در برابر آب مقاوم است.

2.پوشش ضد آب سیمانی تقویت شده با الیاف:

پوشش مسلح شده از الیافی مانند فایبرگلاس یا نایلون تقویت شده تشکیل شده است تا دوام و کشش آن را بهبود بخشد. پوشش تقویت شده با الیاف را می‌توان برای سطوح افقی و عمودی اعمال کرد و در جلوگیری از ورود آب به سازه مورد استفاده قرار داد.

3.پوشش اپوکسی سیمانی:

پوشش اپوکسی یک محصول تک جزئی است که از مواد پایه سیمانی و روکش اپوکسی تشکیل شده است و در چندین لایه روی سطح اعمال می‌شود. برای اجرای هر لایه می‌بایست اجازه داد تا لایه قبلی به طور کامل خشک شود. پوشش اپوکسی سیمانی یک پوشش قوی و بادوام را تشکیل می‌دهد که در برابر آب و مواد شیمیایی مقاوم است.

4.ملات همه کاره :

ملات همه کاره ALL PURPOSE MORTAR یک محصول همه کاره است که می‌تواند بر روی سطوح داخلی و خارجی بتن ملات اعمال شود. مزایای اصلی آن شامل ایجاد یک روکش سفید صاف و روشن و همچنین افزایش طول­ عمر روکش‌های روی آن است.

برای خبرنامه آنیل بتون
ثبت نام کنید .

ثبت نام کنید تا در اولین فرصت در جریان اخبار جدید و طرح های جدید ما قرار بگیرید. همچنین میتوانید ما را از شبکه های اجتماعی دیگرمان، نیز دنبال کنید .